aktualnościzdjęciamultimedialne archiwum
Imieniny: Eustachego, Faustyny, Renaty
Opublikowano 08-01-2018 20:35
Wypadki śmiertelne - grudzień 2017
* 1. 02 grudnia 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia ok. godz. 13.40 na terenie zakładu naprawy pojazdów w Bydgoszczy uległ pracownik zatrudniony na stanowisku pracownika gospodarczego. Poszkodowany został znaleziony nieprzytomny w pomieszczeniu hali produkcyjnej. Przybyły na miejsce zdarzenia lekarz stwierdził zgon mężczyzny.
* 2. 06 grudnia 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu w dniu 28 listopada 2017 roku ok. godz.17.30 uległ pracownik zakładu remontowo – budowlanego w Bydgoszczy. Poszkodowany, po zakończonej budowie budynku mieszkalnego jednorodzinnego porządkował teren. Pracodawca chcąc skontaktować się z pracownikiem kilkakrotnie dzwonił do niego telefonicznie. Wszystkie próby były nieskuteczne, dlatego przyjechał na miejsce wykonywania pracy. Tam odnalazł nieprzytomnego pracownika. Przybyły na miejsce zdarzenia lekarz stwierdził zgon mężczyzny.
* 3. 07 grudnia 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia ok. godz. 03.45 uległ pracownik zakładu przetwórstwa owocowo- warzywnego w Tucholi. Poszkodowany, zatrudniony na stanowisku kierowcy wózka jezdniowego podnośnikowego po skończonej pracy polegającej na załadunku towaru na samochód udał się do pomieszczenia szatni celem przebrania. Siedząc na krześle uskarżał się na ból w klatce piersiowej. Wezwano pogotowie ratunkowe. Przybyły lekarz stwierdził zgon mężczyzny.
* 4. 12 grudnia 2017 roku Policja zawiadomiła inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia ok. godz. 10.30 na budowie w Bydgoszczy uległ pracownik zakładu budownictwa inżynieryjnego w Łodzi. Podczas rozładunku rur przy użyciu HDS nastąpił upadek transportowanego ładunku. Spadające rury uderzyły także pracownika, który w wyniku odniesionych urazów poniósł śmierć.
Wypadki ciężkie – grudzień 2017
* 1. 05 grudnia 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia ok. godz. 11.35 uległ pracownik zakładu przetwórstwa drewna we Włocławku. Podczas obsługi frezarki dolnowrzecionowej do obróbki drewna doszło do kontaktu lewej dłoni poszkodowanego z będącym w ruchu frezem. Spowodowało to uraz palca wskazującego i kciuka.
* 2. 11 grudnia 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu w dniu 23 sierpnia 2017 roku uległ pracownik hurtowni wielobranżowej w Świeciu. Poszkodowany zatrudniony na stanowisku kierowcy wracał samochodem od klienta. W miejscowości Grubno doszło wypadku komunikacyjnego. Na łuku drogi nadjeżdżający z przeciwka kierowca innego samochodu zmienił pas jezdni, co doprowadziło do czołowego zderzenia pojazdów. W wyniku zdarzenia poszkodowany doznał wielonarządowych obrażeń ciała.
* 3. 13 grudnia 2017 roku Policja zawiadomiła inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia ok. godz. 10.40 na terenie zakładu produkcji papieru w miejscowości Poledno uległ pracownik firmy budowlanej ze Świecia. Pracownicy utwardzali podłoże płytami betonowymi. Nastąpił upadek płyty, która uderzyła w nogę jednego z pracowników powodując otwarte złamanie kości nogi.
* 4. 21 grudnia 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu w dniu 20 grudnia 2017 roku ok. godz. 18.30 uległ pracownik zakładu produkcji elektrycznego sprzętu gospodarstwa domowego w Ostaszewie. Poszkodowany pomagał operatorowi linii technologicznej produkcji metalowych wyprasek w czyszczeniu rolek prostowarki wchodzącej w skład linii produkcyjnej. W pewnym momencie, gdy ręka poszkodowanego znajdowała się strefie roboczej prostowarki operator uruchomił napęd rolek. Spowodowało to pochwycenie dłoni i efekcie doprowadziło do urazu palców.
* 5. 21 grudnia 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu w dniu 05.12.2017 roku uległ pracownik zakładu wspomagającego produkcję rolną w Bydgoszczy. Poszkodowany kierując samochodem służbowym wyjeżdżając z drogi podporządkowanej wymusił pierwszeństwo przejazdu na innym użytkownikowi drogi co spowodowało zderzenie pojazdów. W wyniku zdarzenia poszkodowany doznał wielonarządowych urazów.
* 6. 21 grudnia 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu tego samego dnia ok. godz. 12.30 uległ pracownik jednostki utrzymującej porządek i bezpieczeństwo publiczne w Grudziądzu. Poszkodowany zatrudniony w sekcji łączności i informatyki wykonując swoje obowiązki służbowe nagle zasłabł i stracił przytomność. W wyniku podjętej akcji reanimacyjnej zdołano przywrócić oddech. Poszkodowany został przewieziony do szpitala.
* 7. 22 grudnia 2017 roku pracodawca zawiadomił inspektora pracy o wypadku, któremu w dniu 15 grudnia 2017 roku uległ pracownik zakładu produkcji wyrobów metalowych we Włocławku. Poszkodowany obsługiwał prasę hydrauliczną. W trakcie pracy lewa dłoń pracownika znalazła się w strefie roboczej maszyny, w efekcie czego doszło do zmiażdżenia i amputacji czterech palców lewej ręki.
Źródło bydgoszcz.pip.gov.pl/pl/