aktualnościzdjęciamultimedialne archiwum
Czwartek, 20 09 2018
Imieniny: Eustachego, Faustyny, Renaty
Opublikowano 03-01-2018 21:20
    Inowrocławska "Solidarność" zaangażowała się w akcje pomocy rodakom na dawnych kresach Rzeczpospolitej (o czym już pisaliśmy). Teraz nadszedł czas podsumowań i jak informują sami uczestnicy akcji - "pomogliśmy w miejscowościach: Rakańce (Polska Szkoła Podstawowa), Soleczniki (Polska Szkoła Specjalna), Turgiele, Ejszyszki, Butrymańce, Wilno (m.in. Hospicjum im. bł. ks. Michała Sopoćki, Szkoła Średnia im. Szymona Konarskiego, Klub Weteranów Armii Krajowej), Janczuny, Balańdziszki, Niemenczyn, Połuknie, Rudziszki, Nowa Wilejka. Na Wileńszczyznę pojechaliśmy dwoma busami ciężarowymi, busem osobowym z 11 Wolontariuszami i przede wszystkim zapakowanym po korek 25-tonowym TIR-em. Wartość pomocy jaką organizujemy od 4 lat, dzięki Darczyńcom i Partnerom, szacujemy na ponad pół miliona złotych.
   Dla jasności dodam, że podane tu podsumowanie dotyczy nie tylko samych członków naszego związku, lecz wszystkich zaangażowanych. Generalnie przedsięwzięcie firmowane jest przez Car­i­tas Archi­diecezji Szczecińsko-Kamieńskiej, jednak w Inowrocławiu głównym koordynatorem był właśnie NSZZ "Solidarność" i osobiście szef tamtejszych struktur Mariusz Kawczyński, który oświadczył, że - Czwarta edycja „Paczki dla Rodaka i Bohatera na Kresach – Boże Narodzenie 2017” zakończona. Ze zbiórką darów wystartowaliśmy 19 października. Udało się zebrać 100 000 PLN. Dziękujemy!!!
Darczyńcami byli: PIOTR SZWAGRZYK, FRANCISZKA ŁOPATYŃSKA, MIECZYSŁAW SZCZYGIEŁ, MIROSŁAWA KUCOL, ODDZIAŁ INOWROCŁAW NSZZ ,,SOLIDARNOŚĆ’, ’ ZAKŁADY TŁUSZCZOWE,, KRUSZWICA’’ S.A.,  ZAKŁADY PRZETWÓRSTWA ZBOŻOWO-MŁYNARSKIEGO SPÓŁKA Z.O.O W KRUSZWICY,  PRZEDSZKOLE NR 14 ,, MUZYCZNA KRAINA’’ (SPOŁECZNOŚĆ PRZEDSZKOLA-RODZICE I NAUCZYCIELE WSZYSTKICH 3 FILI PRZEDSZKOLA),  TADEUSZ NAWARA, GABRIELA PATERNOGA, KOMISJA ZAKŁADOWA NSZZ ,, SOLIDARNOŚĆ’’ PRZY CIECH SODA POLSKA,  KOMISJA ZAKŁADOWA NSZZ SOLIDARNOŚĆ PRZY OSiR INOWROCŁAW,  KOMISJA ZAKŁADOWA NSZZ SOLIDARNOŚĆ PRZY ZAKŁADACH TŁUSZCZOWYCH ,,KRYSZWICA’’ S.A.
WSZYSTKIM SERDECZNIE DZIĘKUJEMY ZA SERCE I WSPANIAŁOMYŚLNOŚĆ!
Fot. u góry - Te urocze krasnoludki także brały udział w akcji. Pierwsza lewej - Gabriela Paternoga....Fot. u dołu - Chwila przerwy na kawę - po prawej niezwykle popularna i lubiana poseł PiS Pani Ewa Kozanecka (dla porządku - po lewej to oczywiście Mariusz Kawczyński).
info - Piotr Grążawski