aktualnościzdjęcia
Piątek, 14 grudnia 2018
Imieniny: Alfreda, Izydora, Zoriny
Opublikowano 02-01-2018 20:48
   29 grudnia 2017 r. Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Bydgoszczy wydał pozytywną decyzję o środowiskowych uwarunkowaniach dla realizacji przedsięwzięcia „Budowa stopnia wodnego na Wiśle poniżej Włocławka”. Wnioskodawcą był Krajowy Zarząd Gospodarki Wodnej z siedzibą w Warszawie.
   Poseł Joanna Borowiak: „1 grudnia 2017 roku zostało podpisane porozumienie w sprawie” Budowy stopnia wodnego w Siarzewie poniżej Włocławka”. Porozumienie Resortu Środowiska, Resortu Energii oraz Resortu Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej. 4 grudnia 2017 roku oficjalnie tą ważną dla naszego miasta dla mieszkańców Włocławka i całego regionu informację ogłosił wiceminister Resortu Środowiska Mariusz Gajda. Na tę decyzję rządu Prawa i Sprawiedliwości czekaliśmy kilkadziesiąt lat „. „Włocławska zapora była obliczona na samodzielne funkcjonowanie maksymalnie 10, 15 lat. Funkcjonuje blisko 50 lat , stąd porozumienie w sprawie Budowy stopnia wodnego w Siarzewie – jest sprawą kluczową. Zapewni bezpieczeństwo przeciwpowodziowe , zapewni również nawodnienie czyli będzie ochraniać nasz teren rolniczy przed suszami, które są ostatnio bardzo dotkliwe. Zapewni bezpieczeństwo energetyczne nie tylko dla naszego regionu , ale również podniesie walory turystyczne , przyczyni się do rozwoju naszego regionu i co najistotniejsze przy bardzo wysokim dwucyfrowym bezrobociu stworzy nowe miejsca pracy .„- mówiła podczas konferencji Joanna Borowiak (przypomnę - aktywny członek NSZZ"S")
   Jarosław Chmielewski: „Jako przedstawiciel lokalnego samorządu bardzo cieszę się, że ta decyzja środowiskowa została wydana . Można powiedzieć Włocławek może wypłynąć dosłownie i w przenośni na szerokie wody. Myślę, że to jest bardzo dobra decyzja dla mieszkańców Włocławka , byłego województwa włocławskiego. Dlaczego? Ponieważ możemy zacząć rozwijać się turystycznie, możemy również zacząć rozwijać się gospodarczo poprzez ten impuls, który w tej chwili nastąpił. Zgodnie z harmonogramem od 2020 roku ten stopień wodny powinien być budowany, więc tak naprawdę jest to lada moment , chwila kiedy rozpoczniemy inwestycję na tym terenie„.