aktualnościzdjęciamultimedialne archiwum
Czwartek, 20 09 2018
Imieniny: Eustachego, Faustyny, Renaty
Opublikowano 13-09-2017 17:30
   W przededniu urodzin księdza Jerzego Popiełuszki członkowie Prezydium ZR, w towarzystwie ks. prałata Nowakowskiego złożyli kwiaty pod jego toruńskim pomnikiem.
   Ksiądz Jerzy urodził się 14 września 1947 roku we wsi Okopy (Podlasie). Po maturze, 24 czerwca 1965 wstąpił do Wyższego Metropolitalnego Seminarium Duchownego w Warszawie.28 maja 1972 otrzymał święcenia kapłańskie z rąk prymasa kardynała Stefana Wyszyńskiego[10]. 11 czerwca 1972 odprawił prymicyjną mszę świętą w kościele w Działoszynie. Od sierpnia 1980 był związany ze środowiskami robotniczymi, aktywnie wspierał także „Solidarność”. W czasie strajku został wysłany do odprawiania mszy w Hucie Warszawa. Po wprowadzeniu stanu wojennego organizował liczne działania charytatywne. Wspomagał ludzi prześladowanych i skrzywdzonych. Uczestniczył w procesach tych, którzy byli aresztowani za przeciwstawianie się prawu stanu wojennego. Organizował rozdział darów, które były przywożone z zagranicy. W kościele św. Stanisława Kostki od 28 lutego 1982 organizował Msze za Ojczyznę. Swoją działalnością duszpasterską i nauczaniem opartym na przesłaniu: „Nie daj się zwyciężyć złu, ale zło dobrem zwyciężaj”. 30 października 1984 roku z zalewu na Wiśle koło Włocławka wyłowiono jego zwłoki. Ustalono bezpośrednich sprawców jego zabójstwa - trzech funkcjonariuszy Służby Bezpieczeństwa, lecz okoliczności zbrodni niejasne są do dziś.
   Prezydium ZR postanowiło swoje obrady rozpocząć od złożenia kwiatów, zapalenia zniczy i odmówienia modlitwy przed pomnikiem poświęconym ks. Popiełuszce. Towarzyszył w tym dobry przyjaciel regionalnej Solidarności ks. prałat Józef Nowakowski. Warto dodać, iż z inicjatywy kapłana wszyscy zgromadzeni odśpiewali hymn Polski. Cztery zwrotki.
Fot i text - Piotr Grążawski