aktualnościzdjęciaRada Regionalna SIPmultimedialne archiwumwładzeOferta wycieczki, przewozu osóbProgram
Czwartek, 23 października 2014
Imieniny: Edwarda, Marleny, Seweryna
Opublikowano 25-11-2013 20:58
Image and video hosting by TinyPic
Kolejarze z Torunia miesiąc wcześniej wyszli z inicjatywą ponownego udziału w straży grobu bł. kś. Jerzego patrona Solidarności. Po zgłoszeniu chętnych Edmund Szymborski otrzymał potwierdzenie że służba przy grobie przypada 20-21 listopad. Kolejarze z Torunia udali się do Warszawy w 7 osobowym składzie. 3 strażników którzy byli już kilkakrotnie za co zostali wyróżnieni medalem ks. Jerzego to Bogumiła Jabłońska, Zakrzewski Zbigniew, Edmund Szymborski. Natomiast pozostali jechali jako nowicjusze, za co jestem im bardzo wdzięczny a są to: Zaborowska Teresa, Rajkowski Ryszard, Mielcarek Mirosław, Andrzej Trzciński. Przed wyjazdem dotarła smutna wiadomość, zmarła mama ks. Jerzego naszego Patrona do którego jedziemy na straż. Było to dla nas wielkie wydarzenie. Mimo straży przy grobie z woli Strażników kolejarzy złożyliśmy ofiarę na mszę św. w intencji zmarłej śp. Marianny Popiełuszko Mszę odprawiało trzech księży. Naszą intencje odprawiał ks. kan. Czesław Banaszkiewicz kol. bł. ks. Jerzego. W trakcie tej mszy również były przekazywane relikwie bł. ks. Jerzego na inną parafię, co powodowało podwyższenie tejże mszy św. Obsługę w czytaniach mszalnych z woli ks. proboszcza czytał kolejarz dowódca straży Edmund Szymborski. Po mszy Kolejarze Strażnicy zostali poproszeni o wspólne zdjęcie z portretem mamy ks. Jerzego i kapłanami oraz z relikwiami ks. Jerzego. W ten sposób Kolejarze z Toruńskiej Solidarności trzymali straż przy grobie bł. ks. Jerzego i uczestniczyli w pełni w mszy św. w intencji zmarłej Marianny Popiełuszko. „Kolejarze z Torunia są godni do naśladowania” - są to słowa Kapłana który odprawiał mszę św. w intencji śp. Marianny
Popiełuszko.
tekst i foto - Edmund Szymborski